Smärtcentrum-hjälp


sofiafotIdag har jag varit iväg på smärtcentrum på Östra sjukhuset här i Göteborg. Fick träffa en smärtläkare som heter Christian som skulle hjälpa mig med medicinering och smärtlindring. Började med att förklara mina smärtor, vad de förmodligen beror på och att de gör ont konstant. Smärtan jag har i foten och längs med smalbenet är molande, stickande, huggande/skärande, brännande och ilande. Brutalt ont helt enkelt…

Kände att han lyssnade väldigt bra vilket var skönt, försökte förklara att det gör svinont och att jag ibland får panik pga smärtan. Han verkade förstå men undrade hur jag kan sova… Försökte förklara för honom att det är något jag oftast kan trots smärta… Efter detta halvår är jag ju ganska.. eller väldigt van vid smärtor…
Försökte också få fram att jag är väldigt smärttålig och förklarade att jag har dansat balett där jag alltid haft ont någonstans i kroppen. Målet för mig idag var att bli av med en medicin jag tar för foten, saroten heter den. Den har inte hjälpt och det känns onödigt att äta 5 piller varje kväll som inte bidrar med något. Sen ville jag få hjälp med ny och bättre smärtlindring såklart!

Man kan antingen ha central nervsmärta eller perifer nervsmärta. Vid en central nervsmärta så finns skadan i hjärnan eller ryggmärgen, vid perifer nervsmärta sitter det längre ut i nervsystemet. Den smärtan jag har är perifer nervsmärta.

sofiabild2

Anledningen till att de vet det är att jag har gjort en otroligt smärtsam undersökning (EMG) där man mäter aktiviteten i muskler med elektroder och nålar. Försökte hitta en bra bild, på bilden ovan kan man se ungefär hur nålen ser ut. Nålarna stoppar man in på vissa punkter i en muskel där man vill undersöka aktiviteten och först får patienten (jag) låta muskeln vila med nålen i och sen ska man använda muskeln när nålen är kvar. Undersökningen gjorde jag då jag fortfarande var lättblödande och hade hjärtpumpen vid min sida. När man sticker in en nål flertalet gånger och är lättblödande så blir det många plåster och en del blod. Otroligt smärtsamt att röra på en muskel med en nål rakt i.. 🙁 Men de var la tvunget att göras antar jag…. Elektroderna gjorde inte så ont men det var fortfarande en knepig känsla…

Så det kunde vi konstatera.. Det är väldigt positivt att nervskadan är perifer för det ger en bättre prognos. Men han sa också att jag måste ge det minst ett år… Men det var jag redan förberedd på. De flesta har gett samma eller liknande svar. Det jag tyckte var skönt var att han var väldigt tydlig och förklarade väldigt bra. Ibland känns det som om jag och läkarna talar helt olika språk. Men då brukar jag vara på hugget och då får de förklara lite tydligare för mig, som inte kan läkarspråket än…
Han berättade att jag ska få prova ett par nya plåster som heter Qutenza. Han berättade att de i princip innehåller koncentrerad chili och att man då bränner av nervtrådar med hjälp av plåstret och att smärtan då ska minska. Frågade om man kan likna behandlingen med känslan efter att man använt linement på onda muskler. Han sa då att nej, detta är värre… Mycket värre… Så det känns ju sådär, men jag klarar ju det också. Önskar bara att jag kan få slippa ha ont snart… Tar så himla mycket energi att ha ont konstant.
Sen är det inte bara foten utan det är ju benet som också gör ont… Har känselbortfall på båda fötterna och även upp längs med smalbenet. Även känselbortfall på båda låren… Knepigt.

Men fick den hjälpen jag ville ha vilket var skönt. Hade pratat med honom och sagt att vi skulle trappa ner saroten tabletterna, för det verkar inte som de har någon verkan… Men nu är klockan 8 och jag har inte kunnat sova på hela natten pga spränghuvudvärk och smärta i foten. Just igårkväll hade jag inga fler piller av saroten. Så det verkar som medicinen ändå kan ha gett lite smärtlindring.
Kan också vara så att massagen jag fick senare på dagen i kombination med min uteblivna medicinering gör att jag har så ont nu….

Hooppas hoppas att denna smärtsamma behandlingen med plåstrerna nu ska hjälpa!


22 svar till “Smärtcentrum-hjälp”

 1. Hej Sofia!
  Du skriver väldigt bra och tydligt. Blir så imponerad av dig.
  Tråkigt bara att du ska ha så fruktansvärt ont.
  Kramar Sussi

  • Hejsan Sussi, tack! Va bra att det blev tydligt, väldigt svårt att förklara… Hoppas jag kan få hjälp med smärtan snart! Kram

  • Hej Lovisa! Visst är det jobbigt 🙁 Man kan ju inte välja att inte använda foten… Vad har du för problem med den? Kraam

 2. Ytterligare en smärtsam behandling tydligen, med ditt go reder du bombsäkert ut det också. Nu håller vi tummarna för att det funkar, önskar att tankeöverföring kunde hjälpa till.
  Kramar

 3. Hej Sofia, skönt att höra att du fick träffa en läkare som verkade lyssna och som kunde förklara så du förstod. Det är såå viktigt annars kan man nog bli lite tokig 🙂
  Inser du vilken inre styrka du besitter? Imponerad av dig !!
  Allt gott! Ulrika

  • Hejsan Ulrika, Jaa det var väldigt skönt! Har varit med om en del knäppisar… Nä jag inser nog inte det ^^Men det är skönt att påminnas lite ibland! Såå tack! Kraam

 4. Hej Sofia, jag undrar hur dina symtom började och vad du har för diagnos? Råkade hamna på din sida när jag sökte om stickande brännande fötter o fingrar. Hoppas du mår bättre nu. Blir glad om du ser o kan svara.
  Hälsningar Filippa

  • Hej Filippa,
   Fint att du har hittat Sofias blogg! Tyvärr finns inte Sofia hos oss längre, hon dog den 16 februari i år.
   Sofia hade ingen direkt diagnos för sin smärta. Det var nervsmärtor, s k fantomsmärtor, som hon troligen fick pga att man råkade skada nerver när man gick in med en ECMO-maskin via ljumskarna.
   Hoppas att du får hjälp med dina symptom!
   Vänliga hälsningar, Lotta

   • Hej Lotta, jag beklagar innerligt Sofias bortgång… var det en allvarlig sjukdom hon hade drabbats av? Blev ju så glad när jag hittade hennes blogg o hoppades att hon hade blivit hjälpt med nervsmärtan som vi andra drabbade kunde ta del av… beklagar och sänder kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *