Biopsi


image
Trött men ändå ganska nöjd.

 

Igår var det en biopsi som stod på schemat, skulle även tas extra blodprover och ultraljud på hjärtat. Men det blev inte riktigt som tänkt. Jag kom till transplantationsmottagningen vid 9-tiden. Väl där kände jag mig väldigt välkommen och allt var planerat. Väldigt skönt! Så jag fick lite bedövningsplåster här och där, på armen, handen och halsen. Kände mig redo inför stickandet som skulle komma! Sen vid 10-tiden skulle jag göra biopsin. Kom ner till kardiolabbet 10 i 10. När jag kom dit berättade de att det var massa förseningar så jag fick en säng att ligga i. Sov i 2-3 timmar, väldigt skönt. Hade fått två lugnande tabletter vilket gjorde att jag blev väldigt trött.

Sen kom de och satte en nål på mig och vid kl 1 var det dags för min biopsi. Då hade de lugnande tabletterna gått ur kroppen så då fick jag en till dos med lugnande via nålen på min hand. Hon som satte nålen för droppet på mig och även hon som gjorde biopsin var väldigt duktiga båda två. Det underlättar verkligen. Har aldrig varit så enkelt vid en biopsi. Det var inte så farligt att vänta när jag fick en säng att sova i. Sovit dåligt några nätter i rad nu så den sömnen behövdes.
På grund av att biopsin blev så sen så hann vi inte med extra blodprov och ultraljudet. Får väl ske någon annan gång helt enkelt.
Eftersom att man varken får äta eller dricka innan biopsin så hade jag inte fått mat sen kl 20.00 på söndagen. Kände mig lite svag så jag fick åka tillbaka till transplantationsmottagningen i rullstol för att vara på den säkra sidan. Vara säker på att jag inte skulle svimma. Jag tyckte det var ganska skönt att inte behöva gå den biten. ^^

Sen fick jag pannkakor och sylt så jag skulle få lite mat i magen för att orka gå ut till bilen. Lite tråkigt med förseningar och all väntan men jag gjorde det bästa utav situationen! De var väldigt gulliga och ursäktande så jag tyckte inte att de var något problem alls. 🙂 Härligt att äntligen få en positiv upplevelse av något så tråkigt som att göra en biopsi.
Nu är jag väldigt öm i handen som nålen satt i och även i halsen där de tryckte in en slang för att kunna utföra biopsin. Men som tur är så går den smärtan bort ganska snart. Ca 3 dagar brukar det hålla i sig. Från och med nu så kommer biopsi tillfällena att minska vilket känns helt underbart! Denna tid har jag längtat efter!!!

image
Jag & mamma tog en fika ihop

Vid 3 tiden fick vi äntligen ta oss från sjukhuset. Då valde vi att ta en fika vilket var väldigt mysigt. Var väldigt trött fortfarande men det är alltid gott att få i sig lite mat när man är som hungrigast. Då får jag även energi vilket verkligen behövs. Även skönt att varva ner lite. Även fast jag har gjort väldigt många biopsier så är det fortfarande ovant. Värsta smärtan är i början när de ska lokalbedöva halsen. Det gör så extremt ont när de sprutar i bedövningen. Lite samma känsla som när man får lokalbedövning hos tandläkaren när man tex ska dra ut en tand. Det ska verkligen bli skönt att slippa det ett tag nu framöver. Sen har det inte hänt så mycket mer. Har tagit det väldigt lungt idag, har inte haft lika mycket ork som jag oftast brukar ha men sådana dagar kommer också.

I söndags träffade jag mina vänner från chalmers igen och det var väldigt kul. Fick träffa några som jag inte träffat sen i slutet av mars när jag fick hjärtstoppet. Knepig känsla att ses igen eftersom att det nästan känns som vanligt men jag känner på insidan att jag har förändrats. Det är väl ganska självklart att man förändras när man gått igenom ett sådant kaos och när fokus har legat på att kämpa för att överleva och få tillbaka sitt liv.
Var så lycklig att jag kunde vara med nu. Har saknat dem och jag har saknat att vi inte har kunnat ses så mycket. Men  nu har vi setts! 🙂 Känns bra! Kvällen kändes väldigt lyckad och det var go stämning och väldigt god mat också. Hoppas att vi kan ses lite mer innan de åker hem över julen. Hoppas att huvudpersonen är nöjd också! Glömde ta bilder för att det var så skönt att bara vara med. Men vi ses nog snart igen hoppas jag!

image
Ljuset för min donator

Nu har jag fixat ett ljus som jag tänder för min donator. Det är tack vare att den personen hade tagit ställning och valt att donera sina organ som gör att jag lever idag. Helt fantastiskt. Även fast dagarna kan vara jobbiga och nätterna fyllda med mardrömmar så känner jag ändå tacksamhet. Tacksam för att jag fick en chans till!


10 svar till “Biopsi”

 1. Jag blir glad över att du fått det något lättare med biopsin tack vare duktiga sköterskor, det är du värd. Och glad över att du gradvis orkar vara med i kompisgänget, underbart att höra. Kram

  • Hejsan mormor, det är jag också glad för. Känns jätteskönt att jag orkar vara med! Orkar inte dansa än men det kommer ^^ kram till dig med, ses imorgon 🙂

 2. Blir faktiskt riktigt rörd av din ork och din positiva inställning (tårana hänger på ögonfranarna…), även när allt inte blir helt som man tänkt sig. En så fin bild till din donator – hon/han vet säkert att allt gått bra och att du fått en chans till.
  Kram – allt gott! /Ulrika

  • Hejsan Ulrika, åh va fint av dig! Nä det är inte så ofta det blir som man tänkt sig på sjukhus.. Jag vi får hoppas att han/hon ser hur tacksam jag är trots vardagens små hinder som kommer längs tillfrisknandet! Kram till dig med!!

 3. Hej Poffen. Pannkaka mä sylt? Det lät gott. 🙂
  Du får allt ta och dela med dig lite nästa gång. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.