En titanplatta fastskruvad i bröstbenet, hur går det ens ihop?


image

Hejsan, idag tänkte jag berätta om en lite udda upplevelse jag hade på sjukhuset. När jag var nytransplanterad så hade jag såklart svinont i bröstkorgen. (Åh vad hemskt det var… )Fick veta att jag hade extra ont på grund av att min bröstkorg är/var öppnad flera gånger och även bruten på tvären. Så efter att ha gjort en röntgen på min bröstkorg så började de fundera på om de skulle operera mig igen och sätta fast en titanplatta på bröstbenet som håller det stabilt. Nu hittade jag en bild på den, jag antar att det var den som läkaren menade… ?

En väldigt udda upplevelse. Jag minns att det var en fredag och läkaren skulle gå hem för helgen. Han förklarade för mig hur ostabil min bröstkorg  var och jag kände mig lättad. Då fanns det en anledning till varför medicinerna inte hjälpte mot smärtan, det var inte jag som var knäpp eller överkänslig. Sen nämnde han titanplattan och att man stabiliserar bröstkorgen.
Sedan berättade han hur ”lätt det var” att öppna upp mig igen och skruva fast plattan och sen stänga igen. Hur lätt som helst och det tyckte han var väldigt praktiskt. Sedan sa han att man var tvungen att sätta något extra där man öppnat så att man får bort all vätska, blod och annat. Detta skulle ta lite mer tid innan allt läkte ihop som gjorde att jag antagligen skulle få stanna kvar på sjukhuset i minst en månad till. Såklart använde han lite mer avancerade ord som gjorde det hela ännu mer obegripligt…
I mina öron så hörde jag att han skulle sätta fast en titanplatta sen en ballong på min bröstkorg och detta skulle göra att jag fick stanna på sjukhuset ännu längre..Hah usch! Jag fick ju en mindre chock eftersom jag inte var redo för ännu en operation. Var nyss klar med min förra och jag var ifrån intensiven..
När han var klar med sin snabba förklaring om hur lätt det var att fixa till mig så sa han bara att vi får se hur det blir, om det blir bättre över helgen. Vi ses på måndag igen och pratar om hur vi ska göra då  och sen gick han iväg. Kvar ligger jag och börjar få panik och massa frågor dök upp i mitt huvud. Hur ser den ut? Hur kan det vara lätt att sätta in en titanplatta? Neeej, jag vill inte vara här en minut längre.. Usch… Varför, det rääcker nu!

Så den helgen var jag ganska panikslagen… Så fort en läkare kom i närheten så sa jag NEJ, jag vill inte opereras. De förstod ju ingenting för de visste inte om det… Suck!

Meeen som tur var så slapp jag en extra operation vilket gjorde mig väldigt glad! Så komiskt att de kan bli så knäppt. Han visste ju hur lätt det var men för mig kändes det helt omöjligt. De lät som han pratade om hur man reparerade en bil…


6 svar till “En titanplatta fastskruvad i bröstbenet, hur går det ens ihop?”

  1. Tur för oss att du finns och kan förklara allt ”på ren svenska”. Förstår att du fick panik av att tänka på ytterligare operationer och eventuella komplikationer. Skönt att du fick komma hem istället.
    Kram Sussi

  2. Det är ju förståeligt att du som nyopererad inte vill undergå fler operationer och
    varje operation som även om de är små och ”enkla” är ett riskmoment.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *