Lurig läkare


wpid-cartoon-girl-lifting-weights.jpeg

Det här med träning, hur är det som hjärttransplanterad?
Den här förklaringen är inte helt korrekt men detta är vad jag har förstått…
Vid en hjärttransplantation så skär man av alla nerver när man byter hjärta. Detta gör att när man efter transplantationen tränar så reagerar inte hjärtat direkt utan det tar lite tid tills hjärtat sätter igång. Så det betyder att det är viktigt att värma upp innan träning. Ett exempel jag fått är då man springer till bussen och hjärtat inte reagerar förrns man står på bussen och först då höjs pulsen.

För ett tag sen så var jag på sjukhuset och gjorde ett maxtest. Man cyklar på en motionscykel så länge man orkar med olika motstånd. Under tiden så tar de ekg för att se hur hjärtat slår när man tränar till max. Se hur hjärtat reagerar på träning.
Jag cyklade tills jag blev yr sen gav jag mig (är väldigt envis). Försökte till och med förhandla med sjuksystern som hjälpte mig under testets gång om vi inte kunde sänka motståndet lite så jag kunde cykla längre. Hon svarade såklart nej eftersom att hela grejen med testet är att se hur länge man orkar cykla med just det motståndet som är.  När jag var klar så kom läkaren in i rummet och kollade på mitt EKG som de tog under tiden som jag cyklade och han sa att det såg bra ut. Sen sa han att det finns god chans till att nerverna vid hjärtat växer ihop igen men att det inte finns några garantier. Han sa även att nerverna har chans att växa ihop snart.
Då frågade jag vad han menade med snart, han svarade då: mjaaa, om ca 2 till 5 år. Då märkte jag verkligen att vi har heeelt olika tidsbegrepp. Jag tänkte mig att det skulle ske inom ett år när han använde ordet snart, men där hade jag helt fel.

Tycker det är kul varje gång när jag märker hur stor skillnad det är på hur man tänker (patient vs läkare). Känns skönt att läkaren sa att det såg bra ut men så kanske de säger till alla? För mig så spelar det ingen roll, bara jag värmer upp ordentligt vid träning så går det hur bra som helst att träna som det är nu.
Jag märker väldigt stor skillnad på återhämtningen efter träningen med mitt nya hjärta. Tidigare (med mitt gamla hjärta) så var jag tvungen att vänta i ca 1 timme efter träning innan jag återhämtade mig. Nu kan det räcka med 5 minuter… Känns fantastiskt 🙂


14 svar till “Lurig läkare”

  1. Jadu, läkare verkar vara ett konstigt släkte. 😉

    Dock skönt att höra att du verkar må bättre. 🙂

  2. Underbar bild till detta inlägget 😉
    Ja, läkare kan ju vara lite speciella med sina uttryck ibland har man ju förstått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *