Snart 1 år…


image

Minns ni att jag i förra inlägget skrev att jag inte klarar av pappersarbete? Idag drog jag på mig ännu mer. 😉 Jag ska vara med i en studie som i framtiden kommer kunna förbättra vården och ge stöd åt personer som genomgår en organtransplantation. Jag tvekade inte ens en sekund när de frågade om jag ville delta i studien. Det känns så självklart för mig att bidra med det jag kan. Det enda jag behöver göra är att vid varje årskontroll svara på olika enkäter. Känns bra att kunna ge tillbaka lite som tack för allt! All fantastisk vård och alla fina människor. Är så tacksam till min donator som gjort allt detta möjligt. <3

Snart har det gått 1 år sen min hjärttransplantation.
Innan jag vågar fira att jag klarat detta året såpass bra som jag gjort med den turen jag haft så är det några kontroller och undersökningar kvar att göra. Idag har jag haft en heldag på sjukhuset där de har tagit blodprover, gjort en röntgen av min bröstkorg, ultraljud på hjärtat och ett arbets-ekg. Blodproverna gick sådär idag men man kan inte ha tur alla dagar. Det blev totalt 5 stick och det sista var det värsta. Det gör så galet ont på handen… Det svider verkligen.. Men nu är det gjort! Vi får hoppas att blodkärlen inte är alldeles förstörda då de ska sätta en nål på fredag när det är dags för fler undersökningar. Håller tummarna på att det ska gå bra då!

Igår cyklade jag 1.1 mil på ca 25 min vilket är en förbättring jämfört med i fredags. Men har blivit yr de senaste gångerna jag cyklat och det blev jag tyvärr igår också. När jag blev yr igår så tog de mitt blodtryck efter att jag cyklat och det låg på 110/70 vilket är ganska lågt vid träning. Det är väl ungefär där ett normalt blodtryck ska ligga på. Därför känns det extra bra att jag idag har fått göra ett arbets-ekg. Då kan de kanske se om det är ett bestående problem eller om det bara var tillfälligt.*
På dagens arbets-ekg så gick pulsen från 90 till 123. Blodtrycket kom upp till 160 från att ha varit på 110 vilket är positivt! Hjärtat kanske inte orkade riktigt de senaste gångerna jag tränat? Ska fråga läkaren om allt detta när jag träffar honom nästa vecka. Är glad att de gör alla dessa kontrollerna efter 1 år för det gör att jag känner mig säkrare och kan lita lite mer på min kropp. Om det är positiva besked förstås! 😉

*Eftersom de vid en transplantation skär av alla nerver som går till hjärtat så blir det nu en fördröjning av hjärtat vid fysisk aktivitet. Till mig har de gett exemplet att om jag skulle springa till bussen nu med mitt nya hjärta så kommer hjärtat inte komma igång förrns jag är på bussen.
Därför är det viktigt att jag värmer upp i ca 10 minuter innan träning för att få igång hjärtat. Förmodligen kommer det alltid att vara så att jag måste värma upp innan träning men det  känns inte som ett stort problem. 🙂 


3 svar till “Snart 1 år…”

  1. Alltså…är det verkligen ett år sen, som du skrev det kryptiska inlägget om att du inte hade nåt inplanerat…?!:-D
    Du fyller ju snart 1 år fialotta! Jag är så glad för din skull, o glad för att jag har fått och får vara med på den här spännande och fantastiska resan mot ett nytt liv!:-)
    Du är värd alla stjärnor som finns:-)
    Kraam på dig

    • Tänka sig att så är det Petra! De inlägget skrevs innan jag hade någon aning om vad som skulle hända. Galet hur livet förändras på några sekunder. Åh tack Petra. Kram tillbaka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *