Skit också…


tillhör poffen.se
H
ej,
idag har varit en omvälvande dag… Eftersom det är 1,5 årsedan jag transplanterades så hade jag idag ett läkarbesök som varit inbokat sen långt tillbaka. Men tyvärr fick jag inte alls det besked jag ville.
Idag fick jag veta varför skillnaden är så stor mellan min puls och blodtrycket. Mitt hjärta kör sitt eget race och slår jättefort medans min kropp försöker signalera att hjärtat ska slå långsammare. Men eftersom det inte finns några nerver som binder ihop dessa två (som kan signalera) så jobbar hjärtat och kroppen i olika takt. Visst låter det knas? Vad är det för superhjärta jag har egentligen?  <3
Läkarna har nu kommit fram till att de ska göra en elkonvertering* av mitt hjärta.
Jag blev så förbannad och ledsen när min läkare sa det. Min plan var att när magen mår bra, då kommer hjärtat lugna ner sig och allt kommer bli bra. Som om det skulle vara så enkelt?… De hade dock nämnt elkonvertering igår så jag hade faktiskt läst på lite via vårdguiden och hade en del frågor att ställa. Kändes skönt att få reda på det jag ville direkt. Hade med mig morsan på läkarbesöket och det var väldigt skönt att ha ett stöd och även ett par extra öron med mig.
*Medan man är sövd får man strömstötar via två elektrodplattor som antingen läggs eller klistras fast på bröstkorgen. Hjärtat övervakas med hjälp av EKG och läkaren kan på en gång se om strömstötarna har gjort att hjärtrytmen blivit som den ska vara. Behandlingen tar cirka fem till tio minuter.

Jag är faktiskt mest rädd för att bli sövd igen. Jag har ju så j***a jobbiga minnen sen sist jag var nersövd (vakna upp efter 1 månad, desorienterad utan möjlighet att röra på mig eller prata). Så medans min hjärna försöker tänka logiskt så tar rädslan över. Så mycket ångest som bara bubblar upp till ytan igen. Så jag grät en skvätt… Är inte alltid lika tuff…  :/

Men ju mer vi diskuterade desto mer förstod jag att det är ett rutiningrepp. Frågade min läkare vad som var vanligast, elkonvertering eller biopsi av hjärtat. Då svarade hon elkonvertering och det gjorde mig lugnare. Sen har jag världens bästa familj och kompisar som stöttar mig. Så nu är jag lugn och go igen. Självklart orolig men så är det ju bara…

Men innan en elkonvertering kan genomföras måste de kolla om jag har några blodproppar i hjärtat. Då använder man sig av en slang med ultraljud och en liten kamera som man för ner via matstrupen när jag är halvt sederad (lite väck men ändå tillräckligt med för att tycka det är riktigt obehagligt).
Hittar de några blodproppar i hjärtat så går ingreppet inte att genomföra imorgon utan då måste jag gå på blodförtunnande i ca 3 veckor innan det kan genomföras.
Hittar de inga blodproppar så kommer de söva ner mig helt och genomföra elkonverteringen. Imorgon vet jag vad som händer…
Jag tycker nästan att det här med slangen ner i matstrupen känns som den värsta biten eftersom jag är nersövd när elkonverteringen görs. Men det är bara att ta sig igenom skiten!

tillhör poffen.se
Tog en kopp varm choklad som lite tröst när jag kände mig nere.. Funkar alltid! Det och goa vänner gör att allt känns lite bättre igen.

Just nu känner jag bara bleh… Orkar inte mer sånt här… Det finns andra som har det värre men jag tycker faktiskt att detta känns riktigt jobbigt. Men de ska nog gå bra imorgon. Är bara så himla nervös… Wäh.

Positivt: Det finns något att göra för att jag ska må bättre!


14 svar till “Skit också…”

 1. Ja, man kan verkligen tycka att du har haft tillräckligt!!! Men som du säger så är det ju bra att du blir ordentligt kollad av proffs. Jåg är grymt imponerad av hur tuff och stark du är. Önskar dig en riktigt god natts sömn och lycka till i morgon. Stor kram

 2. Fina älskade Sofia! Förstår att det känns jobbigt 🙁 Skickar en massa kärlek och värme till dig och hoppas att det kan ge dig något lugn. Kommer tänka på dig hela dagen imorgon <3

 3. Vet du vad det är för rytm du har? Är det förmaksflimmer eller? Allt kommer lösa sig, har haft jättemånga patienter som elkonverterats och alla lever idag 😉 Stor kram!

  • Hejsan Louise, är inte alls säker på vad jag har för rytm. Har ju tyvärr inte så stor kunskap om ämnet än men kan tänka mig att det är förmaksflimmer. Läkarna har inte helt kunnat säga exakt vad som är problemet. Skönt det var att läsa din kommentar innan elkonverteringen gjordes, gjorde mig lite lugnare. Kram tillbaka 🙂

 4. Förstår att det känns jobbigt! Jag var ju inte sövd lika länge som du var, men det räckte och blev över för min del… Min far genomgick två elkonverteringar i vintras, det var över på tio minuter och han märkte ingenting. Slang i halsen känns onekligen värre (mer obehagligt) – men det klarar du!! Powergirl!!

  • Tack Emma! Var skönt att läsa innan elkonverteringen gjordes. Det var ju faktiskt inte så farligt! ^^ Slangen märkte jag inte ens av, tur för mig. ^^ Kram till dig

 5. Hej Sofia!
  Det kommer att gå bra imorgon, jag har blivit elkoventerad säkert 30-40 ggr innan mitt nya hjärta. Jag var som du jätteorolig, men sövningen är bara den sprutan i armen så du är inte djupt sövd men sover gott under själva koventeringen. Slangen är inte nån favorit för jag blir så hög att jag bara vill dra vitsar som jag inte har en aning om och jag kan inga heller utan lugnande (enligt personalen). Det positiva med slangen att dom ser inte bara om man har levrat blod som står i hjärtat. Utan man ser hjärta klart och tydligt, så dom får även en god titt på hur det ser ut… Håller mina tummar för dig.
  Kramar

  • Hej Lisbeth, hah jag har ingen aning om vad jag har sagt innan slangen skulle ner i halsen men jag minns absolut ingenting av det. Vet dock att jag var väldigt skämtsam när jag skulle piggna till efter elkonverteringen.. Sa en del knäppa grejer. Ja, det är ju skönt att de ändå kunnat kika lite extra på hjärtat när de ändå var där. 🙂
   Tack för tummarna, kram tillbaka 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.